3 Februarie 2016 publicat în Consiliere 13 share-uri

“In centrul fiintelor noastre… exista un punct al adevarului pur, este precum un diamant pur, straluncid in invizibila lumina a Raiului. Este in fiecare… Ne este data. Poarta raiului este pretutindeni.” - Thomas Merton.

Update: Publicatia de lifestyle feminin Garbo.ro faciliteaza o sansa unica de a-l intalni si de a accesa cunoasterea si invataturile cunoscutului psihoterapeut american, Dr. Kent Hoffman, prin intermediul unui seminar mindfulness Tenderness@Core, de o zi, care va avea loc in data de 12 mai 2018, la Bucuresti. Mai multe detalii >>> https://garbo.ro/tenderness-at-the-core/

Viata ne prinde intr-o valtoare si, in ciuda multor lucruri foarte frumoase care se intampla noastre, ne prind zile cand avem fruntile umbrite si griji ne apasa… pe fiecare.

Nici nu ies bine din lift si ma gandesc la ce am de facut intr-o noua zi, uneori sunt nemultumita de ceva ce mi s-a intamplat sau sunt preocupata de relatii, de oameni. Dar exista o persoana care ma face sa imi schimb starea absolut instantaneu si in fata careia m-as pleca oricand in respect. Odata ce ma intalnesc cu aceasta persoana soarele se reinstaleaza pe fata mea si inima mi se usureaza, prind aripi ca prin magie ca sa incep o noua zi, mult mai frumos.

Este vorba despre batranica care face curatenie la mine in bloc: uscata, energica, mica si slaba, adusa de spate, intotdeauna cu o basmaluta pe cap legata sub barbie precum cotoroantele in povesti. Ridurile de pe fata ei alunie tradeaza o viata lunga si grea, nu mai are nici prea multi dinti, si are si un deficit de vorbire – rareori reusesc sa inteleg cuvintele care se formeaza in gura ei – “Gata? Gata? La munca?”, imi zice adesea stalcit. Eu zambesc larg deja si ii raspund de-mi vine sa o iau in brate: ”Da, da!”
“Ce sa facem?", imi raspunde stalcit, dar cu voiosie.

Foto: Flickr/ Jos van der Hoek

Foto homepage: Flickr/ Fouquier

Iar zambetul… zambetul si ochii acestei finite! Jur ca in unele zile sunt cel mai frumos lucru care imi este dat sa il vad si sa il simt. De cate ori imi zambeste batranica asta energica ma cuprinde bucuria de a fi si ma face sa imi fie tare draga, cu lumina asta divina care razbate din ea – un om despre care toti ar spune ca e… urat, dar in fata caruia toate problemele mele se disipa pentru ca “de ce ea, cu toata istoria asta dura care e scrisa pe fata ei, poate sa zambeasca asa si eu nu?!”

E fiinta care m-a invatat cata valoare exista in noi oamenii, indiferent de aspectul fizic, de statutul social, de muncile pe care le facem, de conexiunile pe care le avem si visurile pe care vrem sa le indeplinim. Dincolo de toate acestea este adevarata traire.

Zambesc si merg mai departe. Ii multumesc batranei in gandul meu ca ea, precum o oglinda mi-a aratat ca: IN FIECARE DIN NOI EXISTA O INFINITA VALOARE. Iubind-o pe ea, invat sa ma iubesc pe mine…

Kent Hoffman, cele 12 cuvinte: “FIECARE PERSOANA PE CARE O VEI INTALNI VREODATA ARE O INFINITA VALOARE”

A fost o constientizare personala, dar in momentul in care am descoperit discursul de la TED al psihologului Kent Hoffman, aceste 12 cuvinte scrise cu majuscule au capatat o si mai puternica intensitate.

El povesteste cum, aflat in timpul studiilor sale, unul dintre profesorii din facultate pe care ii admira, scrisese pe tabla urmatoarele: “FIECARE PERSOANA PE CARE O VEI INTALNI VREODATA ARE O INFINITA VALOARE”.

“In doar 5 secunde, aceaste cuvinte nu doar ca mi-au schimbat perceptia asupra lumii, ci mi-au zguduit-o. De atunci nu am mai putut sa ii vad pe oameni la fel: ok sau mai putin ok, acceptabili sau mai putin acceptabili, faini, sau mai putin faini (in acord cu standardele mele care ilustrau valoarea).”, spune Kent Hoffman, ilustrandu-si prezentarea cu chipuri diverse de oameni batrani si tineri, unii dintre ei foarte saraci.

“De fapt, daca ar fi sa definesc “raul”, acesta ar fi credinta ca unii oameni valoreaza mai mult decat altii. Iar cand institutionalizam, acesta devine un rau si mai mare.” – Dr. Kent Hoffman. “…pentru ca fiecare din noi impartim aceeasi infinita miraculoasa valoare.”

Foto: Flickr/ edward musiak

Il citeaza si pe prietenul sau australiaan, Philip Marshall. "El a spus ceva ce m-a zguduit precum vorbele profesorului meu, cu 35 de ani inainte", spune Dr. Kent.

  • “Cu totii contam. Si contam in mod absolut.“ – Philip Marshall

“In centrul fiintelor noastre… exista un punct al adevarului pur, este precum un diamant pur, straluncid in invizibila lumina a Raiului. Este in fiecare… Ne este data. Poarta raiului este pretutindeni.” – Thomas Merton, unul dintre mentorii Dr. Hoffman.

Dar, in lumea in care traim noi astazi… “Oricat de mult am incerca, ceva din noi, sau in legatura cu noi, nu e niciodata indeajuns de bun”.


Foto: Flickr/ Christiane Birr

Dupa 3 decade de studiu in domeniul teoriilor atasamentului, Dr. Hoffman are urmatoarea concluzie: In centrul sigurantei emortionale, exista aceasta atitudine pe care o arata orice persoana care este sigura de sine:

  • “Este constientizarea ca in ciuda corpului meu, in ciuda mintii mele, in ciuda talentelor mele, sau modului cum eu trec prin viata, EU MERIT SA FIU IUBIT SI SUNT IUBIT”.

Dar din pacate… Nu este modul cum noi ne vedem, spune Dr Hoffman oftand. Si pentru ca operationalizam cu judecata si comparatia – “sunt destul de atractiv/a, de destept/eapta sau destul de bun/a…”

Dar surpriza este ca…”Odata ce incepem sa vedem infinita valoare care este in ceilalti, incepem sa ne dam seama ca suntem parte a aceluias mister si incepem sa il vedem in noi insine.”

“Poarta Raiului este oriunde, inclusiv in acea oglinda in care te privesti inainte sa pleci din casa.
Acest lucru a schimbat totul in viata mea”…. - Kent Hoffman

_______

Kent Hoffman este clinician, cercetator in domeniul psihologiei atasamentului si co-fondator al programului Cercul Sigurantei. Calatoreste in intreaga lume pentru a tine traininguri si workshopuri cu psihologi si alti profesionisti in domeniu. Ideile prezentate in acest material au fost enuntate de catre Kent Hoffman in cadrul unui lecture TEDex (vezi video mai sus).

* Kent Hoffman se va afla foarte curand si in Romania, mai exact la Cluj, unde va sustine, in perioada 18-21 mai 2016, seminarul Adaptari de personalitate cu rol defensiv (core sensitivities)

Julia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri