Dincolo de orice regula si stil de amenajare, alegerea culorilor unei incaperi se va face luand in considerare toate componentele. Astfel, culorile peretilor si ale obiectelor de mobilier vor fi in concordanta cu cele ale pardoselii, usilor, ferestrelor, culoarea peretilor si a podelei alegandu-se dupa ce v-ati hotarat asupra paletei cromatice a mobilierului.

Lumea in care traim se rezuma, inainte de toate, la paleta cromatica: facem referinta la mediul inconjurator si la elementele sale componente raportandu-ne la culori. Fiecare obiect este perceput ca fiind unic prin materialitatea sa si prin culoare. Un domeniu in care culorile joaca un rol important este cel al designului. O amenajare superior calitativa presupune un design de bun gust, fapt ce implica o alegere si o potrivire corespunzatoare a culorilor. Indiferent de stilul decorativ ales, paleta cromatica capata un statut aparte datorita calitatii sale de a putea conferi unui spatiu valoare, de a-l pune in evidenta, dar si de a ne influenta la nivel psihologic.

Culoarea este, cu siguranta, o componenta insemnata si prima pe care trebuie sa o luati in considerare, atunci cand vine vorba de amenajarea locuintei dumneavoastra. Impartindu-se in trei categorii, primare - rosu, galben si albastru, secundare - amestecand in cantitati egale doua dintre cele primare, obtinand portocaliul, verdele si violetul, si nu in ultimul rand tertiare, in numar de sase, rezultand in urma amestecului unei culori primare cu una secundara, culorile pot fi utilizate in locuinta dumneavoastra dupa anumite reguli de compozitie.

Un prim aspect de care trebuie sa tineti cont vizeaza regula proportiilor - 60-30-10, regula ce propune folosirea intr-un procent de 60% a unei nuante unificatoare, in care se incadreaza intregul decor, 30% constau in punctele de interes, iar ultimele 10 procente reprezinta accentele decorative, care vor transforma intregul spatiu. Dincolo de orice regula si stil de amenajare, alegerea culorilor unei incaperi se va face luand in considerare toate componentele. Astfel, culorile peretilor si ale obiectelor de mobilier vor fi in concordanta cu cele ale pardoselii, usilor, ferestrelor, culoarea peretilor si a podelei alegandu-se dupa ce v-ati hotarat asupra paletei cromatice a mobilierului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Promenada Mall, Mega Mall si Vulcan Value Center isi asteapta clientii cu surprize si premii de Paste Cum să alegi componente pentru baia ta De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive

Un alt aspect de care ar trebui sa tineti cont in momentul alegerii paletei cromatice este cat de luminoase sunt incaperile, cele care primesc mai multa lumina naturala trebuind sa fie decorate in culori reci, in vreme ce acelea slab luminate vor fi amenajate in culori calde.

Schema de culori complementare, ce presupune alaturarea unei culori primare cu una secundara, reprezinta o optiune plina de vitalitate, dinamica, regasindu-se si in stilul contemporan. Combinatiile rosu-verde, albastru-portocaliu sau galben-violet vor pune ansamblul in valoare, obiectele evidentiindu-se reciproc. Recomandata, in general, living-urilor, impactul vizual al acestei scheme se realizeaza nu numai la nivel vizual, ci si formal, piesele remarcandu-se prin contrastul obtinut.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri