La fel ca si natura, Ikebana este asimetric, dar in echilibru. Principiul Yin/Yang este cel care domina. Ikebana presupune o selectie a florilor in asa fel incat sa transimta semnificatii filozofice. De exemplu, o planta inflorita complet semnifica trecutul, una inflorita doar pe jumatate evoca prezentul, iar bobocul se refera la viitor.

“Ikebana nu este o simpla decoratiune, este o arta. Ikebana nu este doar pentru Japonia, este pentru toata lumea.” (Sofu Teshigahara)

Ikebana este o arta straveche ce vizeaza aranjamentele florale, propunandu-si sa creeze o armonie intre flori si mediul inconjurator. Ikebana s-a dezvoltat in Japonia de-a lungul a sapte secole si a fost dintotdeauna un domeniu rezervat barbatilor, femeile incepand sa practice aceasta arta doar de curand.

Termenul de Ikebana provine din japonezul “ikeru”, ce inseamna a aranja, si “hana”, ce inseamna floare. Ikebana este o forma de arta, foarte sofisticata si frumoasa, ce pune accentul pe forma si echilibru, generand o stare meditativa si pasnica atat celui ce realizeaza aranjamentul cat si celui ce il contempla.

Ikebana inseamna un aranjament viu de plante. In mod general, termenul de Ikebana este folosit pentru orice tip de aranjament floral japonez. Totusi, Ikebana este arta aranjamentelor florale ce se ghideaza dupa foarte multe reguli. Nu are doar efecte artistice ci si o semnificatie puternic filosofica.

Cu ce se diferentiaza Ikebana fata de aranjamentele occidentale?

Interesul pentru linie, atat de caracteristic tuturor artelor orientale, in schimbul aprecierii formei si culorii, este probabil cea mai frapanta trasatura ce diferentiaza aranjamentele florale japoneze de toate celelalte.

In timp ce aranjamentele occidentale cauta sa utilizeze cat mai multe flori, Ikebana recurge la foarte putine, cateodata un aranjament putand fi alcatuit chiar dintr-o singura planta.

Aranjamentele occidentale presupun multe straturi de flori, in timp ce ikebana cauta un echilibru intre materialul folosit in aranjament si elementele inconjuratoare.

Principii Ikebana

Principiile fundamentale Ikebana au la baza deviza “mai putin inseamna mai mult”. Consideratia cheie este folosirea a cat mai putine elemente cu scopul de a creea contururi elegante, ce scot in evidenta frumusetea aranjamentului.

Principiile de baza Ikebana indica trei linii principale: primara, secundara si de gradul al treilea. Linia primara este amplasata vertical in centru, grupul secundar este inclinat in raport cu cel primar, iar cel de al treilea este inclinat fata de centru, in directia opusa. Aceste directii simbolizeaza Cerul, Omenirea si Pamantul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri