Din perspectivă psihologică, curățenia este o activitate cu beneficii terapeutice, pentru că are efecte asupra stării noastre mentale.

Rutina curățeniei poate fi o activitate repetitivă, însă ea are o mare semnificație spirituală în toate religiile lumii. În budism, sinele nu este separat de mediul său, iar curățenia exprimă respectul nostru pentru lumea care ne înconjoară și sentimentul nostru de unitate cu ea. Toate religiile încadrează curățenie în filosofia lor. Însă valoarea sa nu trebuie interpretată numai în sensul religios. 

Din perspectivă psihologică, curățenia este o activitate cu beneficii terapeutice, pentru că are efecte asupra stării noastre mentale. Din perspectivă medicală este o activitate esențială pentru igienă și sănătate, pentru că ne protejează de bacterii. Curățenia este expresia amprentei noastre în lume și doar noi putem decide cum va arăta această amprentă. De asemenea, doar noi putem decide care este motivul principal pentru care o facem. Iată cum te poți relaxa, făcând curățenie:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Mizeria de pe jos

Femeile care trăiesc în medii murdare sau haotice au un nivel mai ridicat de cortizol, un hormon responsabil pentru stările noastre de stres, conform Expert Train. În mod ciudat, bărbații care trăiesc în aceleași medii nu sunt la fel de afectați ca femeile. Mizeria poate fi mai supărătoare decât dezordinea, în special dacă au trecut câteva zile. De asta e mai bine să faci curățenie de rutină, dar în mod constant, decât o curățenie intensivă, dar mult mai rar.

Eficiența este întotdeauna importantă atunci când faci curat. Tocmai de aceea, ai nevoie de uneltele potrivite. Curățenia nu ar trebui să fie un efort mare, de-asta e important să profiți de pe urma avansului tehnologiei. Spre exemplu, un aspirator vertical cu spalare îți permite să aspiri și să speli podeaua, în același timp, economisindu-ți foarte mult timp. Practica curățeniei nu este despre efortul pe care îl depui, ci despre obișnuința de a avea grijă de locuința și persoana ta. Rutina curățeniei nu este o corvoadă, ci un beneficiu, pe care îl câștigi pentru tine și familia ta. 

Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Școala de dans Arthur Murray Bucharest depășește pragul de 1000 de clienți Tinerețe înseamnă fluiditate - iar pentru piele, tinerețe înseamnă acid hialuronic!

Scapă de surplusul de obiecte

Avem tendința să acumulăm tot felul de obiecte de-a lungul timpului. Unele mai importante, iar altele mai puțin importante. Cu toate acestea, pentru că sunt amintirile noastre, ne este greu să renunțăm la acestea, lucru care ne poate fi extrem de defavorabil. Obiectele se tot acumulează, iar în timp dezordinea din locuință devine tot mai mare și tot mai greu de gestionat, fără să vorbim de faptul că și curățenia e mai dificilă.

Soluția este să cumperi mai puține lucruri. În loc să cheltuiești banii pe obiecte, investește-i în experiențe de care îți vei aminti toată viața. De asemenea, ar trebui să faci un inventar și să renunți la lucrurile care și-au depășit utilitatea. După ce vei termina, te vei simți mult mai bine. Astfel, vei prelua controlul asupra propriilor tale obiceiuri și îți vei putea stabili noi obiective, mult mai satisfăcătoare decât achiziția unui televizor cu ecran mai mare.

Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Folosește curățenia ca să te destinzi

Ai văzut vreodată pe cineva făcând curățenie nervos? Acest comportament poate părea ciudat. În fond, de ce ai munci când ești nervoasă? Mai bine ar fi să te duci să te liniștești mai întâi. Nu neapărat; pentru unii oamenii, simplul act al curățenie poate avea un efect terapeutic, de natură să le calmeze starea de spirit și chiar furia, în unele cazuri.

Aceasta este o metodă indirectă de a te exterioriza. Îți poți canaliza energia negativă acumulată într-un mod pozitiv. Dușmanul tău nu mai e un șef sever, ci pata de pe podea sau murdăria de pe aragaz. Sigur, asta nu îți va rezolva problemele, însă te va ajută să reflectezi și să te descarci, iar în timpul asta, cine știe? Poate vei găsi și o soluție la problema ta.

O locuință murdară și dezorganizată e deseori un semnal pentru depresie sau lipsă de armonie între rezidenții acelei locuințe. Deși practica curățeniei nu este nicidecum un leac pentru depresie sau disensiunile din cupluri, ea ne poate ajuta să ne simțim mai calmi, mai liniștiți și mai în control, iar asta poate avea un impact enorm asupra fericirii noastre pe termen lung.

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri