14 August 2012 publicat în Casa-Gradina 293 share-uri

In urma unui studiu, NASA a dedus care sunt cele mai eficiente plante de interior, care elimina toxinele din aer si care ne pot salva viata.

Intrucat lumea in care traim este plina de chimicale sintetice, majoritatea toxice, ce pot proveni de la diferite lotiuni de corp, parfumuri, sampoane, tutun, covoare, vopsele, produse de curatare si multe altele, NASA a realizat un studiu, pentru a afla cum putem sa avem grija de propria sanatate. Este cunoscut faptul ca plantele functioneaza precum niste pompe de aer: la lumina zilei, in urma fotosintezei, acestea preiau dioxidul de carbon din aer si elibereaza oxigenul. Totodata, plantele asigura un nivel corect de umiditate in incapere, datorita faptului ca transpira. Din aceste motive, NASA a analizat aceste procese si, in urma studiului, a dedus care sunt cele mai eficiente plante de interior, care elimina toxinele din aer.

Un prim exemplu in acest sens este Dracaena. Aceasta este de provenienta din Africa si Asia si are o durata de viata lunga. Are frunzele lungi, adesea pestrite, lanceolate. Dracaena este o planta indicata pentru interior, intrucat nu este pretentioasa si este rezistenta la boli. Prefera un sol afanat, ce asigura un drenaj bun, cu un pH de 6-6.5. Prefera lumina puternica, dar indirecta, iar temperatura potrivita este cea a camerei, in jur de 18-20 de grade Celsius. Planta se uda saptamanal, iar in sezonul primavara-vara, frunzele se spala o data pe luna.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui)

Foto: By cynoclub /Shutterstock

O alta planta pe care NASA o recomanda sa o avem in locuinta, pentru o viata sanatoasa, este ficusul. Acesta contine peste 800 de specii si este o planta lemnoasa, cu frunze mari, de origine tropicala. Acesta se adapteaza cu usurinta la diverse conditii de mediu, iar in unele tari poate atinge o inaltime de pana la 30 m. Este o planta usor de intretinut, care vara trebuie amplasata in locuri umbrite. Se uda moderat, iar in cazul in care se adauga ingrasaminte, se recomanda ca acestea sa se dilueze cat mai mult. Caderea frunzelor indica faptul ca planta a fost udata excesiv sau, dimpotriva, ca este uscata. Transplantarea ficusului se face primavara, iar inmultirea cea mai frecventa este cea prin butasire.

Spathiphyllum este un alt exemplu in acest sens. Facand parte din familia Araceae, Spathiphyllum este o planta tropicala, care, pentru a inflori, are nevoie de un sol bine drenat. In general, se utilizeaza un amestec de nisip, scoarta si turba. Se uda, in principiu, saptamanal, iar plantele de interior nu au, in general, nevoie de fertilizare. Frunzele late ale Spathiphyllum se sterg periodic cu o carpa umeda, pentru inlaturarea prafului si a daunatorilor.

Gerbera jamesonii, de provenienta din Africa de Sud si Asia, a ajuns in Europa in 1900 si este o planta eleganta, cu flori in culori vibrante. In ceea ce priveste ingrijirea gerberei, aceasta planta prefera o temperatura de 18-20 de grade Celsius, iar spatiul in care urmeaza a fi amplasata trebuie sa fie bine aerisita. Nu suporta multa umezeala in substrat, iar primavara si toamna, in perioada de maxima vegetatie, se aplica ingrasaminte de 2-3 ori pe luna. Gerbera se inmulteste atat prin butasi, cat si prin seminte si divizarea tufei.

O planta pe care o regasim adesea in gradinile din tara noastra, dar despre care putina lume stie ca are capacitatea de a elimina toxinele din aer, este crizantema. Specifica toamnei tarzii, crizantema poate fi crescuta si la ghiveci. Este o planta ce poate avea diverse culori si nu are pretentii in ceea ce priveste caldura si umiditatea si nici solul. In perioada infloririi, se vor adauga fertilizatori de doua ori pe luna si se recomanda ciupitul varfului plantei, pentru a stimula ramificarea sa.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Foto fr si main: spathiphyllum; By Fortyforks /Shutterstock

Citeste si: Guzmania - planta decorativa de o frumusete rara
3 plante rezistente la caldura
Cyclamen, o planta delicata si senzuala

Aboneaza-te la Newsletter-ul Garbo, pentru a afla mai multe informatii despre casa si gradina


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri