O floare cu un aspect deosebit si extrem de elegant, ce inveseleste orice locuinta, este orhideea. Afla totul despre ingrijirea, udarea si transplantarea orhideei.

O floare cu un aspect deosebit si extrem de elegant, ce inveseleste orice locuinta, este orhideea. Familia orhideelor numara peste 30.000 de specii si peste 200.000 de hibrizi, aceste plante putand fi procurate din orice florarie sau magazin de bricolaj. Daca, in trecut, numai persoanele cu o situatie financiara foarte buna aveau o astfel de planta, in zilele noastre, datorita accesibilitatii sale, orhideea este una dintre cele mai des intalnite plante de apartament.

Florile orhideei sunt de o frumusete aparte; acestea se gasesc in diferite culori: albe, albastre, rosii, galbene, lila, roz.

Ingrijire orhidee

Orhideea nu trebuie amplasata in lumina directa a soarelui. Prefera o temperatura cuprinsa intre 17 si 22 de grade Celsius si iubeste spatiile aerisite. Daca sunt bine ingrijite, unele specii de orhidee pot trai pana la 20 de ani.

Este de preferat ca vasul in care este amplasata orhideea sa fie transparent, pentru a permite luminii sa ajunga la radacini. Se recomanda ca planta sa fie fertilizata, in perioada cresterii, saptamanal sau la doua saptamani. Se va avea in vedere sa se inlature radacinile moarte si tulpinile si frunzele uscate.

Transplantare orhidee

Aceasta planta este un mare fan al umiditatii si se transplanteaza la un interval de 1-2 ani, in perioada februatie-august. In momentul in care se va muta in alt ghiveci, i se vor clati radacinile cu apa calduta si se vor inlatura cele moarte. Dupa transplantare, insa, planta nu va mai fi udata 2-3 saptamani.

Udare orhidee

In ceea ce priveste udatul, acesta este extrem de important, intrucat, in cantitati prea mari, atrage dupa sine moartea plantei. Orhideea se uda cu apa la temperatura camerei, la un interval de 7-9 zile. Se poate observa daca planta are nevoie de apa, daca in vasul acesteia exista condens (semn ca orhideea nu trebuie sa fie udata). Este imperios ca apa care se aduna in farfurie sa fie mereu inlaturata.

Boli

Din cauza umiditatii foarte ridicate sau a apei in exces, orhideea poate putrezi, putregaiul aparand atat la nivelul radacinilor, cat si pe partea inferioara a frunzelor. Pentru a scapa de acesta, planta se va stropi cu substante speciale, care se gasesc in florarii.

Foto: Atle Brunvol - Flickr.com

Citeste si alte articole pe Garbo:
Azaleea: planta de apartament ideala
Gloxinia, planta tropicala splendida, ideala pentru apartament


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri