O revolta neasteptata din interiorul partidului de guvernamant a dat Australiei prima femeie prim-ministru, pe Julia Gillard.

Presa internationala scrie cu mult aplomb despre aceasta numire istorica. Julia Gillard a fost vicepremier in timpul guvernarii laburiste a lui Kevin Rudd. Ea a facut o miscare abila si neasteptata, cerandu-i lui Kevin Rudd sa se retraga din fruntea Laburistilor aflati in cadere libera in sondaje si mai apoi a cerut alegeri in interiorul partidului pentru o noua numire. Astfel, Julia Gillard a devenit prima femeie prim-ministru in Australia, o monarhie constitutionala unde regina Elizabeth a II-a are doar o putere simbolica, in timp ce primul-ministru da cele mai importante directii de guvernare.

“Sunt constienta ca sunt prima femeie care serveste in acest rol, dar vreau sa va marturisesc ca nu am de gand sa ma dau cu capul de un tavan de sticla”, a declarat Gillard. Aceasta, impreuna cu noul vice premier Wayne Swan, au depus ieri juramantul de credinta, in fata primei femei guvernator Quentin Bryce (numita in 2008) si reprezentanta a puterii monarhice in Commonwealth - ul australian.

In mod traditional pentru politicile promovate de femei, Julia Gillard a promis sa se axeze pe educatie si serviciile de sanatate: “Le-am cerut colegilor mei sa faca o schimbare la nivel de conducere… Eu cred ca o buna guvernare isi pierdea calea. Mai cred cu tarie ca educatia si serviciile de sanatate si de asemenea, conditiile bune de munca pe care australienii se bazau se afla in pericol”, spune Jullia Gillard. (Sursa Huffington Post)

Aceasta numire istorica a unei femei in fruntea uneia dintre cele mai mari si puternice tari din punct de vedere economic (Australia se afla in grupul G 20), este o buna ocazie sa ne amintim ce alte femei lideri au marcat istoria.

V-ati gandit vreodata ca pana acum, nicio femeie nu a devenit liderul unei tari dezvoltate ca SUA, Japonia, Franta, Italia sau Brazilia, in ultimele decenii? Pe de alta parte, multe tari mici, putin dezvoltate, sau tari din Lumea a Treia fac pasi in directia numirii femeilor la conducre, cu toate ca de multe ori, acestea sunt blamate pentru discriminarea femeilor. De exemplu, Costa Rica si-a ales prima femeie presedinta in mai 2010, pe Laura Chinchilla.

Iata ca Australia a spart totusi, gheata “puternicilor”, cu aceasta miscare inteligenta a Juliei Gillard. Printre cele mai remarcabile femei prim-ministru (de notat ca pentru aceasta functie nici macar nu exista femin in vorbire) le mai amintim pe Margaret Thatcher, Benazir Bhutto, Kim Campbell (prima femeie intr-o functie de conducere in America de Nord), sau Yuliya Tymoshenko si Angela Merkel (votata ani de-a randul drept “cea mai puternica femeie a lumii”). Vedeti aici o lista a femeilor prim-ministru in istoria lumii din 1945 pana in prezent. Iar aici, o insiruire a femeilor care s-au aflat sau se afla in scaunul de presedinte, din 1945 pana astazi.

Foto: Agerpres

Jullie S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri