10 femei celebre din Romania

slide-ul 1 / 10
10 femei celebre din Romania: Prima femeie din lume Doctor in Drept

Prima femeie din lume Doctor in Drept

  • Sarmiza Bilcescu (1867 - 1935)

Numele Sarmizei Bilcescu apare in dictionarul femeilor care ar trebui onorate, pe site-ul women-philosophers.com. A fost prima romanca avocat, prima femeie din Europa care a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris si este prima femeie din lume Doctor in drept.

In acele vremuri, accesul femeilor in astfel de domenii era aproape de neconceput, insa tanara romanca a reusit sa sparga barierele prejudecatilor si ale sexismului si sa se inscrie la Facultatea de Drept din Paris.

Acest fapt s-a datorat in mare parte mamei sale – o feminista autoproclamata – ale carei vorbe au ajuns pana la urechile celor din consiliul facultatii: dans un pays où il est écrit même sur les portes des prisons: "Liberté, Égalité, Fraternité, vous empêcheriez une femme de s’instruire, rien que parce qu’elle est femme." (intr-o tara in care chiar si pe usile inchisorilor sta scris libertate, egalitate, fraternitate, voi impiedicati o femeie sa se instruiasca doar pentru ca este femeie.), noteaza foarte frumos, blogul culture2share.blogspot.com.

In anul 1890 Sarmiza este prima femeie care isi sustine teza de doctorat in drept, la Sorbona. Este prima femeie avocat din Europa. Ea a elaborat de asemenea, o teorie feminista.

Sursa foto: www.agero-stuttgart.de

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 10 femei celebre din Romania.

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.
--