Sa spui "nu" este greu, mai ales atunci cand simti ca te face mai putin valoros. Ai putea crede ca, daca nu accepti si nu indeplinesti sarcina care ti se cere, nu vei mai fi necesar, iar daca scapi oportunitati, ai putea pierde. Dar chiar si asa, specialistii te asigura ca daca spui "nu" poti ajunge oriunde vrei. Iata cand si de ce este util sa inlocuiesti "da" cu "nu".

Cand este momentul sa spui "nu"

Daca simti un disconfort, in mod explicabil, in a accepta o noua sarcina, atunci este momentul sa spui "nu", pentru ca este un semn ca urmeaza ceva gresit. Ai incredere in instinctele tale, iti recomanda antreprenorul american Ilya Pozin, citat de Business Insider.

Verifica zi de zi agenda pentru a evita sa te supraaglomerezi si, astfel, sa te suprasoliciti intr-o singura zi. Daca observi ca anumite zile sunt pline pana la refuz, ar fi indicat sa distribui unele sarcini in zilele mai libere pentru a-ti echilibra saptamana. Si asa scapi si de stres si oboseala fizica.

Nu uita sa faci inventarul prioritatilor si intreaba-te mereu "Cum pot sarcinile carora le spun da sa se alinieze cu interesele personale si starea mea de bine?". Daca vezi prea putine pe lista, adu-ti aminte in viitor sa refuzi politicos anumite sarcini.

"Da" este minunat, dar ai nevoie de "nu" pentru a ajunge oriunde vrei

"Da" este un cuvant puternic si creeaza oportunitatea. Cand nu spui "da" s-ar putea sa-ti faci griji ca vei anula acea oportunitate. Dar, tine minte, sunt atat de multe oportunitati incat nu le poti folosi simultan. De aceea este nevoie sa zici "nu" din cand in cand.

"Nu" creeaza focalizare. Aceasta iti permite sa faci o treaba excelenta in mai multe proiecte. In plus, te ajuta sa definesti ce este important pentru tine astfel incat sa-ti atingi obiectivele-cheie, fara prea multe intreruperi. "Da" iti poate da mai multe oportunitati, dar a spune "nu" este cheia pentru a cultiva oportunitatile care conteaza.

"Diferenta dintre oamenii de succes si oameni foarte de succes este ca oamenii foarte de succes spun nu la aproape orice", a spus odata Warren Buffett. Tu ce preferi sa spui mai des?

Sursa foto: No/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri