Meritul deci trebuie acordat fiecaruia dintre acestia insa nu pentru un efort asiduu de a deveni lideri, cat pentru curajul lor de a intra sau de a se implica in proiectele care i-au indemnat la actiune, in ciuda riscurilor implicite. Fiecare dintre noi detinem un potential. Nu este vorba numai de potentialul de "leadership". Poate fi vorba de potentialul de a deveni calugari, oameni de afaceri, politicieni, profesionisti, parinti, voluntari, practic, orice.

Jim Collins, autorul unor carti best seller pe plan international si consultant pentru dezvoltarea strategiei al multor companii din Top 500, la nivel mondial, a dezvaluit un concept foarte puternic in dezvoltarea carierei.

Personal, am observat ca acest concept este valabil atat pentru mine cat si pentru cei din jurul meu in companiile multinationale in care am lucrat si continui sa lucrez.

Inainte de a descrie conceptul insa vreau sa-ti dezvalui un secret. Voi incepe cu cateva exemple celebre. Maica Teresa, o calugarita care provenea dintr-o familie instarita, nu era o persoana deosebita. Bill Gates, un geek pasionat de calculatoare, nu era cu nimic mai deosebit decat mii de alti geeks care poate erau chiar mai fanatici decat el. Tiriac, nici el nu este un om deosebit. Toate aceste persoane au, insa, un numitor comun. Fiecare a avut, intr-un anumit moment, noroc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Maica Teresa a avut ‘noroc’ sa-i iasa in cale un lepros care a murit in bratele sale. Din aceea zi ea s-a simtit nevoita sa isi dedice viata pentru a pune macar un zambet pe buzele celor care mor in suferinta. Ea a avut curajul sa isi riste viata intrand in contact cu persoane bolnave de lepra si alte boli contagioase.

Bill Gates nu visa sa creeze o companie care sa domine fiecare computer din case private si birouri. La inceput chiar nu-si dorea decat sa aibe suficiente incasari pentru a plati pe prietenii si colegii care lucrau pentru el. In scurt timp insa, Gates a dat peste sansa si datoria in acelasi timp de a intui ceva si actiona in acest sens: nevoia de a face computerul usor de folosit pentru fiecare persoana, nu doar pentru marile companii cum propunea IBM la momentul respectiv.

Gates a avut curajul la 19 ani sa le propuna presedintilor acestei companii, una din cele mai mari, la timpul respectiv, sa ii dea sansa de a dezvolta programul de operare care urma sa ruleze pe computerele in care acestia investise mai mult decat investise guvernul american in bomba atomica.

Tiriac era un bun jucator de tenis. Nu insa extrem de talentat, chiar dupa propria evaluare. El a avut ‘norocul’ sa i se propuna afaceri in Romania. Credeti ca a fost usor? E drept, “Romania este o tara fara coruptie chiar stabila dpdv politic, economic si juridic”! El si-a dezvoltat simtul afacerilor in Germania, insa nu a inflorit pana cand nu a vazut oportunitatea si datoria in acelasi timp de a aduce in Romania simtul de raspundere si de initiativa in afaceri. O persoana care lucreaza cu el mi-a marturisit ca nu este un geniu, ci ca doar are simtul afacerilor si increderea dobandita a multor persoane influente in tara si peste hotare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri