Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ce fac un iepure sa aiba probleme de comportament:
Un material scris in exclusivitate pentru Garbo de ANCA IVAN - Specialist Animax

_______________________________________

Cand vorbim despre iepuri avem in vedere un animal dragalas, sociabil, un animal numai bun de mangaiat, insa se intampla ca acest ghemotoc de blana sa devina nepreietenos si sa nu stim de ce.

Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ce fac un iepure sa aiba probleme de comportament:

1. La unele exemplare se pot constata probleme de comportament atunci cand ating maturitatea sexuala, aceste probleme avand deci o cauza hormonala.

2. Manipularea incorecta se poate solda adesea cu zgarieturi sau muscaturi. Atunci cand sunt prinsi iepurii trebuiesc sprijiniti de sub labutele din fata iar cealalta mana va oferi o baza de sprijin pentru membrele posterioare. In caz contrar iepurele se va zbate, se va simti in nesiguranta si va folosi orice mijloace are la dispozitie ca sa evadeze. Nu tineti niciodata un iepure de urechi sau suspendat in aer pentru-ca s-ar putea sa aiba un comportament mai putin placut.

3. Iepurii nu trebuiesc deranjati din somn pentru ca vor deveni neprietenosi. Aceasta este cea mai frecventa cauza a agresivitatii la iepuri. Sa tinem cont de faptul ca iepurii sunt animale crepusculare, asta inseamna ca sunt mai active dimineata devreme si seara tarziu, ziua iepurii prefera sa se odihneasca.

4. Atunci cand facem curat in cusca, iepurele trebuie scos din aceasta pentru ca nu apreciaza galagia si nici invadarea teritoriului, existand pericolul sa devina agresiv.

5. Si problemele de ordin medical insotite de durere pot face un iepure sa devina agresiv. Un consult de specialitate va elucida cu siguranta acest aspect.

6. Se intampla ca iepurii care au fost batuti sa fie suspiciosi, lipsa de incredere ii va face sa muste pentru a se apara. Nu loviti niciodata un iepure pentru ca el va tine minte si nu-si va mai manifesta afectiunea fata de noi, din contra va incerca sa ne tina prin orice mijloace la distanta.

7. Miscarile bruste, galagia, incercarile de a-l vana nu vor face decat ca iepurele sa incerce sa se apere devenind agresiv.

de Anca Ivan - Specialist Animax

Foto: Dikky Oesin / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri