Dermatita de hipersensibilitate este o reactie cutanata declansata de saliva puricilor in timpul intepaturii si reprezinta cea mai frecventa afectiune de natura alergica la caine si pisica.

ANCA IVAN - Specialist Animax - a pregatit in exclusivitate pentru Garbo un material despre dermatita alergica la patrupezi

__________________________

In sezonul cald iesi cu animalutul de companie la plimbare, la iarba verde. Unde sunt alti caini sau in spatiile publice unde au fost si alte animale, exista un pericol crescut ca patrupedul tau sa intre in contact cu puricii. Pe langa infestarea clasica, patrupedul este expus la dermatita alergica, cunoscuta si ca “dermatita de hipersensibilitate”.

Dermatita alergica (dermatita de hipersensibilitate) - Ce reprezinta?

“Dermatita de hipersensibilitate” este o reactie cutanata declansata de saliva puricilor in timpul intepaturii si reprezinta cea mai frecventa afectiune de natura alergica la caine si pisica.

Ca aceasta reactie sa apara nu sunt necesare mai multe intepaturi. Daca sistemul imunitar al patrupedului este scazut poate fi de-ajuns chiar si o singura intepatura care poate declansa fenomene alergice severe.

Simptome

Aparitia unor zone cu prurit la nivelul pielii poate indica un prim semnal ca patrupedul are o reactie alergica. Zonele cele mai afectate de dermatita sunt localizate la nivelul cozii, in regiunea lombo-sacrala, flancuri, regiunea inghinala, inapoia urechilor, la nivelul axilelor sau a trunchiului.

Inrosirea pielii indica o forma usoara de dermatita, insa daca apar cruste, se observa o cadere excesiva a parului si chiar un miros dezagreabil, patrupedul se confrunta cu o reactie severa a dermatitei.

La pisica, aceasta dermatita este miliara si se manifesta prin aparitia unor papule si cruste de dimensiuni de 1-3 mm, localizate, cel mai frecvent, in zona fetei, gatului, la nivelul trenului posterior, regiunea dorso-lombara sau pe fata interna a coapselor. Pisicile care stau in casa sunt mai afectate pentru ca reinfestarea cu purici poate fi neintrerupta.

Tratament

Primul demers ar fi deparazitarea externa pentru a intrerupe contactul cu factorii alergeni. De regula, dupa aceasta procedura dispar si reactiile cutanate usoare. Dar, in cazul in care nu dispar sau sunt chiar grave, deparazitarea trebuie insotita de un tratament local si uneori chiar si de instituirea unui tratament general, recomandat de medicul veterinar.

Tu ti-ai verificat patrupedul?

de Anca Ivan - Specialist Animax

Foto homepage: caine rasa Daschund, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri